Hydrauliczny, wiatr, energia geotermalna, energia morska, biogaz ...Jak ustawić Windmaster dla 600 czarny?

Odnawialne źródła energii, za wyjątkiem energii słonecznej lub termicznej (zobforums dedykowane poniżej): turbiny wiatrowe, energie morskie, energetyka hydrauliczna i wodna, biomasa, biogaz, głęboka energia geotermalna itp.
coccigro
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 89
Rejestracja: 19/08/12, 22:55
Lokalizacja: Loiret, las Orleanu
x 2

przez coccigro » 06/03/13, 22:21

Witam,

Oto więc podsumowanie tego, czego się nauczyłem i robiłem od początku forum.
Przede wszystkim mam czarną 600 na maszcie 6m50 (którą planuję podnieść). Mam moduł hamulcowy BR3, który działa jako zabezpieczenie i windmaster 500 z jego oprogramowaniem.
Mam roczny średni wiatr 5,6 m / s i jestem narażony na turbulencje.
Nie mam ani baterii, ani odsprzedaży EDF, i bezpośrednio wykorzystuję prąd wytwarzany w sieci domu.

Chciałem wprowadzić krzywą do mojego falownika, który pozwoli mi w pełni wykorzystać moją turbinę wiatrową w zależności od mojego niekorzystnego miejsca. Ta krzywa polega na poinformowaniu falownika, że ​​w zależności od napięcia, które otrzymuje z turbiny wiatrowej, musi on pobierać tak wiele amperów.
Jeśli zajmie to zbyt wiele (zbyt stroma krzywa), spowolni turbinę wiatrową, jeśli nie zajmie wystarczająco dużo, nie cenię całej produkcji.

Aby wykonać swoją krzywą, zacząłem od pomiaru woltów i amperów na wejściu mojego falownika. Trudność polegała na dokładnym pomiarze, ponieważ wartości te zmieniają się bardzo szybko.
W ten sposób uzyskałem pierwszą krzywą, która była zbyt stroma, którą stopniowo widziałem, obserwując moją turbinę wiatrową i porównując przychodzące i wychodzące wzmacniacze falownika.

Oto krzywa, którą w końcu zatrzymałem.

25V - 0A
30V - 0,3A
55V - 0,7A
70V - 2A
85V - 6,4A
(reprezentujemy siebie lepiej na wykresie)
Chciałbym dodać jeszcze jedną uwagę.

Zaczyna się od 25 V, wiedząc, że falownik zaczyna od 28 V.
Na początku ustawiłem punkt na 30 V, aby produkcja rozpoczęła się natychmiast i wykorzystała w miarę możliwości słabe wiatry.
Koniec krzywej jest bardzo stromy z punktem na 85 V, co ma na celu zahamowanie turbiny wiatrowej przy tym napięciu, ponieważ BR3 zapewnia bezpieczeństwo od 90-95 V. (bezpieczeństwo = 4 lub 5 minut przerwy, gdy wieje silny wiatr).
Mimo wszystko moja produkcja pozostaje nieprzyzwoita; 1 do 3 Kw / h na miesiąc. Ten fakt nie wynika z techniki, ale z potencjalnego wiatru na mojej stronie. Bez magii, mały wiatr = mały prąd.
Twierdzę, że mała turbina wiatrowa jest systemem, który działa tak długo, jak mamy zasoby wiatrowe.
Jeśli chodzi o mnie, mogę wykonać instalację za 2000 €. Marzyłem o turbinie wiatrowej i wytwarzaniu prądu użytecznego. Z technicznego punktu widzenia jestem zadowolony.

dobry wieczór
0 x

Christ0607
Odkryłem econologic
Odkryłem econologic
Wiadomości: 2
Rejestracja: 11/03/13, 09:39

przez Christ0607 » 13/03/13, 11:39

Witam,
Jestem w tym nowy forumi ponownie przeczytałem cały temat.

Jestem właścicielem tej turbiny wiatrowej: http://www.futurenergy.co.uk/turbine.html

W wersji 48 V i 2 falownikach windmaster.

Chciałbym więc spojrzeć również na tę krzywą i sprawdzić, czy istnieje sposób na poprawę wydajności.

Na razie po prostu postawiłem miernik energii rozczarowany widokiem produkcji, ale minęły tylko 4 dni.

Czy możesz mi powiedzieć, który kabel ma być używany do podłączenia komputera do falownika? (Nie mam wtyczki RS232.

Czy falowniki mają „małą pamięć”, czy też musimy pozostawić komputer stale podłączony, aby zobaczyć produkcję?

I wreszcie, jeśli chodzi o ostatnie pytanie, w przypadku mojej instalacji, czy 2 falowniki powinny być skonfigurowane w ten sam sposób? czy nie byłoby bardziej interesujące powiększanie krzywych poprzez uruchomienie drugiego falownika niż na pewnym poziomie?

Dziękujemy wszystkim za bardzo interesujący post
0 x
ruski
Éconologue dobre!
Éconologue dobre!
Wiadomości: 318
Rejestracja: 02/11/05, 15:22

przez ruski » 14/03/13, 22:03

jeśli nie masz portu RS232, musisz kupić konwerter RS232 - USB. Oczywiście mam nadzieję, że masz konwerter RS232-RS285 dostarczony z windmasterem.
Windmaster ma wbudowany miernik, którego nie można zresetować. Ma 10 watów na 10 watów
Jeśli chodzi o przyszłą energię, wydaje mi się, że właściciele nie konfigurują dwóch falowników w ten sam sposób.

Coccigro: Przetestowałem twoje parametry. Turbina wiatrowa generuje o wiele więcej hałasu. Jest to normalne, ponieważ ostrza obracają się znacznie szybciej.
0 x
Christ0607
Odkryłem econologic
Odkryłem econologic
Wiadomości: 2
Rejestracja: 11/03/13, 09:39

przez Christ0607 » 15/03/13, 10:29

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Nie, nie mam konwertera dostarczonego z falownikiem, będę musiał go znaleźć.

W przypadku konwertera USB, z tego, co przeczytałem, nie działa dobrze z falownikiem? Który wziąć?

Czy masz link do innych ustawień dla przyszłości energii?

dziękuję
0 x
coccigro
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 89
Rejestracja: 19/08/12, 22:55
Lokalizacja: Loiret, las Orleanu
x 2

przez coccigro » 18/03/13, 21:35

Dobry wieczór,
Myślę, że albo ustawiliśmy dwa wiatraki inaczej, aby drugi zaczął strzelać później, lub wkroczyliśmy na dwa te same zakręty, ale to byłaby połowa pojemności turbiny wiatrowej. normalnie oba falowniki powinny nadal uruchamiać się w tym samym czasie, ponieważ zaczynają od 25 V.

Widzę, na co patrzy mój sznur.

ruten rzeczywiście zdarza się, że moja turbina wiatrowa trochę szeleści przy niskiej prędkości. prawdopodobnie będzie jeszcze do zrobienia pauza. ale nie mogę jednocześnie znajdować się w pobliżu turbiny wiatrowej i falownika, a z domu nie słychać hałasu. Żałuję, że nie mogę dodać punktu na mojej krzywej. Spróbuję przejść od 0,3 do 0,4 A przy 30 V.

dobry wieczór
0 x

Skylee
Odkryłem econologic
Odkryłem econologic
Wiadomości: 4
Rejestracja: 05/01/13, 17:52

mastervolt na Androida

przez Skylee » 18/06/13, 11:53

cześć całemu zespołowi, czy wiesz, że jeśli istnieje kompatybilne oprogramowanie Soladin dla tabletu pod Androidem, łatwiej jest przenieść łatwiejsze zarządzanie
dziękuję wszystkim
Cordialement
wkrótce
0 x
coccigro
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 89
Rejestracja: 19/08/12, 22:55
Lokalizacja: Loiret, las Orleanu
x 2

przez coccigro » 24/06/13, 21:02

Dobry wieczór,
przepraszam, nie znam jeszcze Androida, ale może się zdarzyć, więc też jestem zainteresowany.
po kilku miesiącach obserwacji obniżyłem pierwsze dwie wartości w amperach z 0,3 do 0,2 i od 0,7 do 0,6. turbina wiatrowa miała małe problemy z przyspieszaniem przy moich bardzo słabych wiatrach.
Nie wykluczam zrobienia kolejnej krzywej, ponieważ był to mój pierwszy pomysł. ale pogoda zmienia się tak szybko.
Planuję również podnieść maszt o dwa metry (jest teleskopowy), aby nieco uciec od zawirowań spowodowanych przez dom i zyskać trochę stabilności.
dobry wieczór
0 x
ruski
Éconologue dobre!
Éconologue dobre!
Wiadomości: 318
Rejestracja: 02/11/05, 15:22

przez ruski » 26/06/13, 22:33

Coccigro, co to dało jako produkcję z twoimi wartościami?
Proszę o to, ponieważ uważam, że twoja krzywa nie jest zgodna z sześcienną ewolucją wiatru.
0 x
FRANCK (49)
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 106
Rejestracja: 15/02/06, 01:06
Lokalizacja: Angers, Loire (49)
x 5

Odp: Jak skonfigurować windmastera dla czarnej 600?

przez FRANCK (49) » 18/01/20, 00:38

cześć wszystkim, właśnie znalazłem swoją nazwę użytkownika i hasło od 2006 roku, już dawno nie postawiłem tu stopy!
dobry od połowy grudnia 2019 roku odzyskałem turbinę wiatrową hy600 ze wszystkimi kontrolerami instalacji br3 (hs) windmaster soladin500, masztem i mocowaniem!
free.
Kupiłem kontroler i szybko zdałem sobie sprawę, że bah produkuje bardzo mało
działał tylko podczas bardzo silnych wiatrów, a nawet burz!
więc znalazłem kabel i przeprogramowałem z lepszą krzywą.
Pierwotnie soladyna była w magazynie 40,40,40,40, XNUMX, XNUMX, co wyjaśnia, dlaczego, a także, że instalatorzy są niekompetentni!
Dobrze, że wczoraj było zbyt wesoło, dużo zepsuło, przez kilka minut widziałem mój licznik link w ZERO, co jest bardzo satysfakcjonujące
z drugiej strony dziś rano zauważyłem, że miałem nadmierne zużycie (na przeciwległe 60va więcej niż moje podstawowe zużycie), podczas gdy śmigło obracało się trochę, co było jeszcze bardziej zaskakujące, że soladyna migała i że ja czy 0.25 A ma wyjście prądu przemiennego z soladyny?
Cóż, myślę, że te .25A ma 57 w, o których wszyscy mówią, że jest to spożycie soladyny! co odpowiada dokładnie mojemu zużyciu na ladzie!
ponieważ jest to amperometryczny zacisk, podnosi się w obu kierunkach
dla mnie nie produkujemy w tej fazie rozruchu to soladin, który zużywa 025A do działania (do synchronizacji z siecią)
gdy tylko śruba zacznie się lekko obracać, dodatkowo włącza się produkcja.
Dlatego przeprogramowałem dość stromą krzywą, aby śmigło nie obracało się z małą prędkością i nie zużywało (ponieważ w fazie rozruchu)
jak tylko soladyna się zatrzaśnie, wzmacniacze są proszone, śmigło zostaje zahamowane, a soladyny odcięte
więc tylko wtedy, gdy wiatr jest wystarczająco silny, a ciągła produkcja jest dodatnia
Nie wiem czy podążasz za mną!
sprawdź dobrze, kiedy startują soladyny, czy Twój .25A ma 57 W na prawdziwym mierniku, w przeciwnym razie tracisz pieniądze przez mały wiatr
Myślę, że powinienem stworzyć system, który autoryzowałby działanie tylko przy wystarczająco silnym wietrze, aby w ten sposób wytwarzać, a nie odwrotnie 8)

Jestem zainteresowany, jeśli masz porady :D
2 x
wszystko jest zanieczyszczone, wszystko jest możliwe do odkażania
AD 44
Éconologue dobre!
Éconologue dobre!
Wiadomości: 327
Rejestracja: 15/04/15, 15:32
Lokalizacja: ogranicz 44 i 49
x 32

Odp: Jak skonfigurować windmastera dla czarnej 600?

przez AD 44 » 18/01/20, 02:11

Witam,

Twoje odkrycia są bardzo interesujące. Dziękujemy za udostępnienie.

Osobiście bardzo dobrze cię śledzę w twoich wyjaśnieniach.

Nie wahaj się podzielić innymi opiniami ...

Czy możesz powiedzieć coś więcej o instalacji, a zwłaszcza miejscu (wystawa, środowisko miejskie lub wiejskie, wysokość ... Itp.)

Jeśli nie chcesz ujawniać tego wszystkiego publicznie, możesz również odpowiedzieć prywatnie (jestem zainteresowany ...)

Jeszcze raz dziękuję za ten komunikat pełen praktycznych informacji (i nie tylko teoretycznych ...).
0 x


 


  • Podobne tematy
    odpowiedzi
    widoki
    Ostatni post

Powrót do "hydraulicznej, wiatrowej, geotermalnej, energii morskiej, biogaz ..."

Kto jest online?

Użytkownicy przeglądający to forum : Majestic-12 [Bot] i goście 10