Ogrzewanie, izolacja, wentylacja, VMC, chłodzenie ...Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

Ogrzewanie, izolacja, wentylacja, VMC, chłodzenie ... krótkie komfort cieplny. Izolacja, energia drewno, pompy ciepła, ale także energię elektryczną, gaz lub olej, VMC ... Pomoc w wyborze i wdrażaniu, rozwiązywanie problemów, optymalizacja, porady i sztuczki ...
Avatar de l'utilisateur
fbedon
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 51
Rejestracja: 17/03/07, 13:31
Lokalizacja: GRENOBLE
x 2

Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez fbedon » 05/10/20, 13:37

Cześć wszystkim,
Powielam temat z forum Futura, jeśli to zabronione lub niepotrzebne, powiedz mi.
Voila, po dziesięciu latach dobrej i lojalnej obsługi mój kocioł robi swoje, część kalkulatora ulega awarii po kilku sekundach, czasem trochę dłużej. Podejrzewam problem z zasilaniem DC, ale nie widzę punktów testowych.
Szukam porady lub dokumentów (schemat, instrukcje, zdjęcia ...) w celu sprawdzenia lub naprawy karty CMP (wersja 1.2) i / lub dokumentacji komunikacji po łączu szeregowym RS232 (powoduje to w trybie konwersacyjnym przy 19200 bodów) )
Dziękuję wszystkim.
Fred z Grenoble
1 x

phil59
Éconologue dobre!
Éconologue dobre!
Wiadomości: 237
Rejestracja: 09/02/20, 10:42
x 32

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez phil59 » 05/10/20, 19:28

Już widzisz, czy nie widzisz spuchniętych mieszkań ....
0 x
Avatar de l'utilisateur
fbedon
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 51
Rejestracja: 17/03/07, 13:31
Lokalizacja: GRENOBLE
x 2

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez fbedon » 05/10/20, 20:56

dziękuję, tak to już zrobione.
są nienaganne, podobnie jak 5V i 24V podczas rozruchu.
Znalazłem baterię bios na 0V, co mogłoby wyjaśnić awarie, ale z nową baterią nie jest lepiej.
jakiej sztuczki użyć, aby zresetować bios? Nie mogę znaleźć żadnych zworek typu PC.
Odpinałem peryferia pojedynczo, nic lepszego.
Spróbuję zwizualizować zegar i zresetować go na oscyloskopie.
inne pomysły?
Fred z Grenoble
0 x
Avatar de l'utilisateur
fbedon
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 51
Rejestracja: 17/03/07, 13:31
Lokalizacja: GRENOBLE
x 2

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez fbedon » 05/10/20, 22:03

Oto zdjęcie pełnej karty
załączniki
PA050002.JPG
Karta CMP1.2 OKOFEN
1 x
phil59
Éconologue dobre!
Éconologue dobre!
Wiadomości: 237
Rejestracja: 09/02/20, 10:42
x 32

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez phil59 » 06/10/20, 18:39

Nowa bateria nie oznacza, że ​​„bios” jest poprawnie ustawiony.

Na komputerze PC lub serwerze, na przykład, gdy bateria jest wyczerpana, komputer nie wie już, czy ma dysk twardy, czy nie ... Musisz to ponownie „powiedzieć” i zapisać ....

Czy słyszysz włączanie się przekaźnika?
0 x

Avatar de l'utilisateur
fbedon
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 51
Rejestracja: 17/03/07, 13:31
Lokalizacja: GRENOBLE
x 2

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez fbedon » 06/10/20, 21:50

Witam,
tak, od czasu do czasu kocioł rozpoczyna nawet rozruch.
Wyjąłem kartę i wykonałem testy na stole, zawiesza się o wiele mniej! Udaje mi się pozwolić mu działać przez dobrą godzinę bez obaw, jeśli niczego nie dotknę.
Występują 4 komunikaty o błędach związane z brakującymi sondami i kontaktami, a program nie chce iść dalej.
Ale od początku do końca odnajduje mi historię usterek i nie marnuje czasu, to raczej dobry znak.
Zrobię wtyki złącza z rezystorami lub mostkami, aby przejść ten krok.
Strona łącza szeregowego Mam prawo do innych wiadomości niezbyt znaczących, mały dokument opisujący możliwe polecenia byłby poważnym plusem.
Zamierzam też zmienić wszystkie mieszkania, co więcej mogę zrobić czekając?
Dziękuję wszystkim
Fred
0 x
Avatar de l'utilisateur
fbedon
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 51
Rejestracja: 17/03/07, 13:31
Lokalizacja: GRENOBLE
x 2

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez fbedon » 08/10/20, 11:44

Witam,
wśród pro tych kotłów nikt nie słyszał o tym co wpina się w łącze szeregowe?
dziękuję
Fred
0 x
Avatar de l'utilisateur
fbedon
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 51
Rejestracja: 17/03/07, 13:31
Lokalizacja: GRENOBLE
x 2

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez fbedon » 10/10/20, 12:52

Bonjour à tous,
wiedziałem to forum bardziej żywy, nikt nie może mi ponownie podać hasła do parametrów poziomu 2, nikt nie ma pojęcia, co podłącza się do łącza szeregowego? No dalej, i tak nalegam, kto miałby pliki i niezbędną metodę ponownego flashowania oprogramowania układowego (CMP 1.2)?
Dziękuję wszystkim
Fred
0 x
Avatar de l'utilisateur
Christophe
moderator
moderator
Wiadomości: 55907
Rejestracja: 10/02/03, 14:06
Lokalizacja: planeta Serre
x 1708

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez Christophe » 10/10/20, 15:19

Osobiście nie mając okofenu, nie mogę ci pomóc ...

Uwaga, nieuchronnie większość internautów przysięga na fb i youtube ... trudno walczyć ...

To nie wina, że ​​Cię nie ostrzegłem (musisz zrobić minimum reklamowe w tym celu forum...) ... teraz zawsze możesz spróbować znaleźć wysokiej jakości wiadomości i wymianę, które mieliśmy tutaj ...

"Powodzenia" ! :płakać: :płakać: :płakać:
0 x
Avatar de l'utilisateur
fbedon
Rozumiem econologic
Rozumiem econologic
Wiadomości: 51
Rejestracja: 17/03/07, 13:31
Lokalizacja: GRENOBLE
x 2

Odp .: Awaria kalkulatora kotła Okofen Pelematic 2005

przez fbedon » 11/10/20, 17:09

Dziękuję Christophe,
to wszystko jest bardzo smutne.
Czy nie ma nikogo, kto by mu zaprzeczył?
Fred
0 x


Powrót do "Ogrzewanie, izolacja, wentylacja, VMC, chłodzenie ..."

Kto jest online?

Użytkownicy przeglądający to forum : Brak zarejestrowanych użytkowników i gości 25